Varaždin

Ul. Ankice Opolski 2

+385 99 861 3050

+385 42 490 888

Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Online podrška: [email protected]

SAZNAJTE KAKO

USPJEŠNO OTVORITI TRGOVAČKO DRUŠTVO (DOO/JDOO) ILI OBRT

LYNVEST

START PAKET ZA PODUZETNIKE

Osnujte svoje trgovačko društvo ili obrt uz našu stručnu pomoć!

Tražite pouzdan i efikasan način za osnivanje svog trgovačkog društva ili obrta? Sada imate priliku iskoristiti našu uslugu osnivanja trgovačkog društva koja će vam uštediti vrijeme i olakšati proces.

UŠTEDITE SVOJE VRIJEME I NOVAC

LYNVEST Centar za poduzetništvo, s bogatim iskustvom u području pokretanja poslovanja, pruža vam sveobuhvatnu podršku koja je potrebna kako biste započeli svoje poslovanje.

KAKO OTVORITI d.o.o./j.d.o.o.?

Osnivanje trgovačkog društva  uključuje sljedeće faze:

1. Odabir pravne forme: Prvo trebate odabrati pravnu formu trgovačkog društva koje želite osnovati. U Hrvatskoj postoje različite pravne forme, poput društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), dioničkog društva (d.d.) ili  jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

2. Priprema osnivačkih akata: Nakon odabira pravne forme, morate pripremiti osnivačke akte koji uključuju Izjavu o osnivanju ili Društveni ugovor o osnivanju. Ovi dokumenti definiraju ime društva, svrhu i djelatnost društva, kapital društva, imena osnivača i njihove udjele u društvu, upravljanje društvom i slično.

3. Upis u sudski registar: Nakon pripreme osnivačkih akata, morate ih dostaviti nadležnom sudu radi upisa u sudski registar trgovačkih društava. Pored osnivačkih akata, morate priložiti i potrebnu dokumentaciju, kao što su osobni identifikacijski broj (OIB) osnivača, dokaz o uplaćenom temeljnom kapitalu (ako je potrebno) i druge relevantne dokumente.

4. Plaćanje troškova registracije: Za postupak registracije trgovačkog društva, morat ćete platiti pristojbe koje su propisane zakonom. Troškovi se mogu razlikovati ovisno o pravnoj formi i drugim čimbenicima.

5. Izdavanje identifikacijskog broja poreznog obveznika (OIB): Nakon uspješnog upisa u sudski registar, trgovačko društvo treba zatražiti izdavanje OIB-a za pravnu osobu. OIB je potreban za sve poslovne operacije, komunikaciju s državnim institucijama i plaćanje poreza.

Napominjemo da su ovi koraci općeniti i mogu se mijenjati ovisno o pravnoj formi i drugim specifičnostima pojedinog trgovačkog društva. 

RAZLIKE IZMEĐU D.O.O. I J.D.O.O.

Osnovne razlike između d.o.o. i j.d.o.o.:

Iznos temeljnog kapitala           

d.o.o.    – Minimalno 2.500,00 EUR, uz mogućnost da kod se osnivanja obavezno uplati najmanje 625,00  EUR, dok se preostali iznos temeljnog kapitala mora uplatiti u roku godine dana.

j.d.o.o. – Minimalno 1,00 EUR

Najniži nominalni iznos poslovnog udjela:        

d.o.o.    – 10,00 EUR

j.d.o.o. – 1,00 EUR

Ulog:

d.o.o.    – u novcu, stvarima i/ili pravima

j.d.o.o. – isključivo u novcu

Broj osnivača:  

d.o.o.    – Neograničeno

j.d.o.o. – 5 (pet)

Broj direktora:

d.o.o.    – Neograničeno

j.d.o.o. – 1 (jedan)

Osnivački akt:

d.o.o.    – Propisani samo obvezni dijelovi akta. U određenim slučajevima moguće ugovoriti odstupanja od odredbi Zakona o trgovačkim društvima (što je često povoljnije rješenje za osnivača)

j.d.o.o. – Obrazac akta propisan u cijelosti. Nisu dopuštena nikakva odstupanja od odredbi Zakona o trgovačkim društvima.

Isplata dobiti:

d.o.o.    – Moguća isplata cjelokupnog iznosa dobiti iskazane u godišnjim financijskim izvješćima, umanjeno za iznos gubitaka iz prethodnih godina.

j.d.o.o. – Obvezno je imati zakonske rezerve u koje se mora unijeti četvrtina iznosa dobiti iskazane u godišnjim financijskim izvješćima, umanjeno za iznos gubitaka iz prethodnih godina.*

KAKO OTVORITI OBRT?

Da biste otvorili obrt, trebate slijediti nekoliko koraka.
Evo osnovne procedure:

1. Definirajte vrstu obrta: Prvo morate odlučiti kojom se djelatnosti želite baviti. Razmislite o svojim vještinama, stručnosti i zanimanju te odaberite područje koje odgovara vašim interesima.

2. Provjerite zakonske uvjete: Istražite sve zakonske i regulativne uvjete koji se odnose na vašu odabranu djelatnost. Posjetite ured za gosodarstvo ili obrtničku komoru kako biste dobili informacije o registraciji obrta, porezima i drugim obvezama.

3. Pripremite dokumentaciju: Pripremite sve potrebne dokumente za registraciju obrta. To uključuje vašu osobnu iskaznicu, dokaz o stručnoj spremi (ako je potrebno), dokaz o adresi poslovnog prostora i druge relevantne dokumente.

4. Registrirajte obrt: Obratite se nadležnim tijelima za registraciju obrta i ponesite potrebnu dokumentaciju.

5. Otvaranje poslovnog računa: Nakon registracije obrta, otvorite poslovni račun u banci. To će vam omogućiti provođenje financijskih transakcija vezanih uz vaš obrt.

6. Ažurirajte se s propisima i obavezama: Pratite redovne informacije i ažuriranja vezana uz vašu djelatnost. Budite svjesni poreznih obveza, propisa o zaštiti potrošača i drugih relevantnih zakona.

7. Promovirajte svoj obrt: Nakon otvaranja obrta, kreirajte marketinški plan i promovirajte svoje usluge ili proizvode. Koristite društvene medije, web stranicu, letke i druge marketinške kanale kako biste privukli nove klijente.

PAUŠALNI OBRT - PREDNOSTI I NEDOSTACI

Paušalni obrt je jedan od oblika poduzetništva koji se često koristi zbog svoje jednostavnosti i nižih poreznih obveza. Evo nekih prednosti i nedostataka paušalnog obrta:

Prednosti:

1. Jednostavnost registracije: Registracija paušalnog obrta je relativno jednostavna i brza procedura koja ne zahtijeva velike troškove i formalnosti.
2. Porezna olakšica: Paušalni obrtnici plaćaju paušalni porez, koji se obračunava na temelju fiksnog postotka prihoda, što često rezultira manjim poreznim opterećenjem u usporedbi s drugim oblicima poduzetništva.
3. Manji administrativni troškovi: Kao paušalni obrtnik, imate manje administrativnih obveza, kao što su vođenje poslovnih knjiga i podnošenje složenih financijskih izvještaja.

Nedostaci:
1. Ograničen raspon djelatnosti: Paušalni obrt ima ograničen raspon djelatnosti za koje je dopušten, ovisno o zakonodavstvu zemlje u kojoj se nalazite.
2. Mogućnosti za rast ograničene: Kako je porezna obveza fiksna, paušalni obrtnici koji imaju veći prihod mogu biti ograničeni u mogućnostima za rast svojeg poslovanja.
3. Odgovornost s osobnom imovinom: Jedan od nedostataka paušalnog obrta je da obrtnik snosi osobnu odgovornost za sve dugove i obveze tvrtke, što može ugroziti njihovu osobnu imovinu u slučaju financijskih problema.

 

 

 

 

 

Napomena: Ovi koraci pružaju općenite smjernice za otvaranje trgovačkog društva ili obrta. Preporučujemo da se posavjetujete s našim stručnjacima kako biste dobili precizne informacije i prilagođene savjete za vašu specifičnu situaciju.

Zašto LYNVEST START PAKET ZA PODUZETNIKE ?

UMJESTO LUTANJA OD INSTITUCIJE DO INSTITUCIJE, SVOJ BIZNIS POKRENITE JEDNIM DOLASKOM U NAŠ URED!

NAJAM POSLOVNE ADRESE

Kod nas možete iznajmiti poslovnu adresu za prijavu trgovačkog društva

POKRETANJE POSLOVANJA

Za vas pokrećemo postupak osnivanja trgovačkog društva (doo/jdoo) ili otvaranja obrta

Bilo kad, bilo gdje

Nije važno u kojem gradu se nalazite, jer sve možemo riješiti online

Prijavi se na naš Newsletter